Kako se najbolje pripremiti za prodaju nekretnine!

nekretnine blog

Nekretnine vs štednja Registar posrednika br. 389 Nekretnine Fabrika Opšti uslovi poslovanja Nekretnine Fabrika doo Beograd

PRIPREMITE VLASNIČKU DOKUMENTACIJU

Nakon donošenja odluke o prodaji pripremite vašu vlasničku dokumentaciju i proverite da li je u potpunosti ispravna i potpuna. Ako niste upisali svoje pravo svojine u Katastar nepokretnosti, obavezno to uradite odmah!

Ukoliko niste sigurni da je sve u redu obratite se Agenciji koju ste odabrali kako bi je ona proverila i dala vam savete šta je sve neophodno da se uradi da bi dokumentacija bila potpuno ispravna i kompletna.

POGLEDAJTE SVOJ DOM OČIMA KUPCA

Prodavci imaju određen odnos sa nekretninom koji može biti bliži ili dalji: Zavisi da li prodajete nekretninu u kojoj ste proveli određeni deo života ili tek prodajete stan koji ste nasledili i u njemu retko boravili. U svakom slučaju, taj prostor na sebi nosi obeležje osobe: njenih životnih navika i potreba, njenog ukusa ili sistema vrednosti. 

Pogledajte vlastiti dom okom kritičara. Ako je vaš dom uredan i u dobrom stanju, sigurno ćete ga prodati po većoj ceni i brže nego nekretninu koja nije pripremljena. Razlika između nekretnine u dobrom stanju i one koja to nije, vidljiva je na prvi pogled. Razmislite šta biste želeli da bude popravljeno i uređeno u slučaju da ste vi kupac upravo vašeg doma. 

POČISTITE NERED

U većini slučajeva moguće su promene bez velikih troškova, koje ponekad uveliko menjaju izgled nekretnine. Ostavite minimum nameštaja, rasteretite prostor, to će pomoći da potencijalni kupac vidi svrhu prostorije i uveliko mu olakšati da zamisli svoje useljenje. Upravo to psihološko useljavanje je ono što može dovesti do toga da kupac odluči da kupi vašu nekretninu.

Dakle, morate da počistite sve prostorije: budite što hladnokrvniji što se tiče stvari koje nisu izrazite lične vrednosti. Ako nešto niste upotrebljavali godinu dana, verovatno vam nije ni potrebno. Prodajte, bacite ili poklonite što je više moguće: katkada sam prevoz, njegova organizacija i vreme košta više nego stvar koja se prevozi. Sitnice koje često koristite stavite u manju kutiju i držite u ormanu.

NEKA PROSTOR PRIJATNO MIRIŠE

Ovo je idealna prilika da napravite veliko spremanje stana. Očistite tepihe, operite prozore, uglancajte nameštaj, neka kuhinja i kupatilo blistaju, a cela kuća neka miriše. Nemojte pre dolaska potencijalnih kupaca da kuvate jelo koje će stan napuniti teškim, nekome i neprijatnim mirisima. Na stolu bi svakako uvek trebalo da bude vaza sa svežim cvećem. Cveće osvežava prostor, donosi miris prirode i pozitivnu energiju. 

POPRAVITE UTISAK

Za dobar utisak potrebno je izvršiti sve one sitne popravke koje ste godinama odlagali: ogrebotina na zidu koja stoji još otkako ste zagrebli frižiderom pri useljenju, napola odlomljena ručica tople vode u kupatilu, roletna koja se zaglavila ko zna kada, zvono na ulaznim vratima koje ne radi, svetlo ispred ulaznih vrata. Popravite slavinu koja curi, zamenite sijalice koje ne rade. Ne dopustite da bilo šta u vašem prostoru škripi, da ne može da se otvori, da nepotrebno visi. Improvizovane pregrade od zavesa ili polica takođe stvaraju negativnu sliku kod kupca. Sve te sitnice ne traže mnogo truda i novca, ali mogu doprineti da vaša nekretnina mnogo bolje izgleda i na fotografijama i uživo.

NE ZAMARAJTE KUPCA PRIČOM O SVOJOJ PORODICI

Ako ste već odlučili da prodajete prostor u kome živite, morate da prestanete da se odnosite prema njemu kao prema svom domu, već kao prema nekretnini koju prodajete. Na taj način lakše ćete se emotivno odvojiti od nje i zapravo postići najbolji efekat. Sklonite sa zidova i komoda porodične slike, jer će tako kupac lakše zamisliti sebe u tom prostoru. Poželjno je takođe da ne zamarate kupca detaljima o svojoj porodici, jer to njega možda i ne zanima. Ne pokušavajte da sa potencijalnim kupcem pronalazite zajedničke poznanike ili prijatelje u stilu “odakle se znamo,” jer kupci često žele da svoju nameru kupovine nekretnine zadrže za sebe.

CENA NEKRETNINE

Ako je početna cena previsoka vaš oglas neće da primeti onaj deo kupaca koji inače traži nekretninu u opsegu u kome bi vaša trebalo da bude. Pogrešno je mišljenje da ćete uvek biti u mogućnosti da prihvatite nižu ponudu, jer postoji šansa da tu ponudu nikada ni ne dobijete. Kupci koji bi inače bili zainteresovani za vašu nekretninu, odbijeni su visokom cenom i ne razmatraju je ozbiljno. Posle izvesnog vremena bez ponuda spustićete cenu, ali ste tada već propustili šansu da svoju nekretninu ponudite ozbiljnim kupcima.

Ključno je da ste svesni svoje pozicije i kretanja na tržištu i pri određivanju početne cene i tokom pregovora. Posao je profesionalaca, Agenata za posredovanje u prometu nekretninama da uvek znaju tržišne trendove i zato je njihova ekspertiza i pomoć u procesu kupovine i prodaje dragocena.

 KADA KUPAC DA PONUDU 

Kada kupac daje ponudu on je raspoložen da kupi. Raspoloženje se, kao što vam je poznato menja, i svakako da ne bi ste želeli da propustite šansu samo zato što ste odugovlačili sa odgovorom, zato je vrlo važno da svoj odgovor date u što je moguće kraćem roku.

Budite fleksibilni u pregovorima, stav “ovako ili nikako” često ne vodi ka završetku posla. U interesu je i vas i kupca da se dogovorite. Zato prepustite vašem agentu da pregovara o uslovima i ceni i prihvatite njegove sugestije. 

PUSTITE DA PROFESIONALCI RADE SVOJ POSAO

Pustite profesionalce da stručno rade svoj posao, a vi im to omogućite. Vi ste vlasnik nekretnine i njen prodavac i ne bavite se posredovanjem u prodaji nepokretnosti. Kada vam se pokvari auto pozovete automehaničara, ako vas zaboli zub odete kod zubara, ako imate problem sa kućnim instalacijama pozovete vodoinstalatera ili električara… Zašto onda veoma ozbiljan posao prodaje nekretnine ne prepustite profesionalom posredniku – agentu, koji za to ima i znanja i veštine.

U nadi da smo vam bar malo pomogli u pripremi za prodaju vašeg doma, želimo vam brzu i uspešnu prodaju 


                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                              Nekretnine Fabrika Timcopyright by realestatefactory

BLOG teme

Kako se najbolje pripremiti za prodaju nekretnine! Nekretnine vs štednja Registar posrednika br. 389 Nekretnine Fabrika Opšti uslovi poslovanja Nekretnine Fabrika doo Beograd

Mreže


Prijatelji

Izrada sajtova